Jaki grill wybrać?

Pierwsze prawdziwie ciepłe dni zapraszają do spędzenia czasu w naszych ogrodach, z rodziną i na świeżym powietrzu. Po oktresie zimy i chłodnej wiosny z przyjemnością z tej możliwości korzystamy. Przenosząc się do ogrodu z rodziną, zabieramy ze sobą muzykę, okulary i oczywiście kuchnię. Czym byłby wiosenny i letni ogród bez grilla, prawda? Nawet niewielki grill pomoże nam w przyrządzeniu przepysznej uczty. Poza uwędzeniem kiełbasy może warto zastanowić się nad zupą czy upieczeniem pizzy? Duża różnorodność grilli z pewnością nam w tym pomoże. Zapraszamy do zapoznania się z naszym poradnikiem.
Powstaje szereg pytań, które wymagają przemyśleń i odpowiedzi przed zakupem:
1. Jaki grill wybrać?
2. Jakie wybrać zasilanie grilla?
3. Zasady dobrego grillowania
4. Alternatywa -co zamiast zwykłego grilla?



Jaki grill wybrać?

Wbrew pozorom to bardzo rozległe zagadnienie. Grillowanie na balkonie? Grillowanie na tarasie? Grillowanie na pikniku? Grillowanie zdrowe? Grill dla dużej ilości osób? Zanim dokonamy zakupu warto przemyśleć, który grill spełni nasze oczekiwania.


  • Rozmiar grilla

Bardzo ważnym parametrem jest wielkość grilla. Mały, aluminiowy można zabrać ze sobą na rower, do kajaka czy na piknik. Nie jest to ekologiczne rozwiązanie, taki grill można wszak użyć tylko jeden raz. Grill ze składanym stelażem jest odpowiedni dla dwojga. Jeśli jednak planujemy większą ilość osób, należy rozważyć większy ruszt, albo podwójny, pozwoli on nam przygotować większą ilość potraw.

  • Grille stacjonarne i przenośne

Przenośny grill pozwala na swobodę i wykorzystanie go przy różnych okazjach, jak wspominane już wyjazdy na kajak, piknik, czy na rower. Część grilli posiada wygodny stelaż, na którym możemy odkładać akcesoria, czy żywność i taki grill można zabrać ze sobą w każdą część ogrodu. Jednak jeśli planujemy przenieść kuchnię na okres wakacji do ogrodu, czy znajdziemy lepsze rozwiązanie od grilli murowanych? Pozwoli to nam połączyć grilla z piecem do pizzy, a dodatkowo zamontowane zadaszenia pozwoli na komfort nawet jeśłi pogoda zaskoczy nas deszczem.



Jakie zasilanie grilla?

Grill to nie tylko kształt i budowa, ale również sposób zasilania. A tych mamy do wyboru kilka, jak węgiel, gaz czy prąd.

  • Grill węglowy – to najtańsze z dostępnych rozwiązań, zasilaniem jest tutaj węgiel naturalny drzewny lub brykiet. Różnorodność kształtu i wielkości opału zależy od naszych potrzeb i dań które przygotowujemy. Charakterystycznym jest tutaj zapach, aromat potraw, a czas rozpalani i grillowania nie jest czasochłonny. Zdecydowanie polecamy. Jednak należy też wymienić wady takiego rozwiązania, a do tych należy z pewnością zaliczyć trudność utrzymania czystości spowodowana popiołem, sadzą czy wytopionym tłuszczem.
  • Grill gazowy – przygotowywane na nim potraw można porównać do tych z piekarnika. Szybko nagrzewające się wnętrze, regulowana temperatura i brak ryzyka spalenia na ogniu. Taka metoda zdecydowanie jest zdrowsza, nie ma tutaj nadmiaru tłuszczu, a czyszczenie jest łatwe, bowiem trzeba wypalić wnętrze wykorzystując wysoką temperaturę. Zasilanie to znane nam gaz ziemny lub propan. Warto nadmienić że zastosowanie grilla energooszczędnego pozwala na jednej butli gazu grillować blisko kilkanaście godzin. Grille gazowe są droższym rozwiązaniem od opisanych wcześniej węglowych.
  • Grill elektryczny – bardzo szybko nagrzewają się zatem gotowanie nie zajmuje wiele czasu. Umożliwiają regulację temperatury. Wymagają stałego zasilania, zatem idealnie sprawdzą się na balkonie czy tarasie ze stałym dostępem do prądu, i oczywiście zalecamy wodoodporny ogrodowy przedłużacz.

Poznaj zasady dobrego grillowania

  • Grillowanie bezpośrednie – często wykorzystywane przy małej ilości mięsa i warzyw, gdzie ich przygotowanie zajmuje do 25-30 minut. Równomiernie rozłożony węgiel daje podobną temperaturę na całej powierzchni,
  • Grillowanie pośrednie – węgiel rozłożony jest po obwodzie, dookoła paleniska, a  mięso w środku. Dzięki temu uzyskujemy efekt znany w kuchence z termoobiegiem. Rewelacyjne rozwiązanie dla dużych sztuk mięsa, które grillują się dłużej niż 30 minut,
  • Grillowanie z pokrywką –  dzięki temu potrawy będą równomiernie opieczone ze wszystkich stron. Zawdzięczamy to temu, że zastosowanie pokrywy wymusza cyrkulację powietrza i ciepła. Ta metoda powoduje wytapianie się mniejszej ilości tłuszczu, nie ma zatem mowy o przypalaniu,
  • 50/50 – metoda w której ciepło przesunięte jest na jedną ze stron. Czyli najpierw zapiekamy mięso, a potem przesuwamy je na zimniejszą część rusztu, gdzie nie spiecze się za mocno. Rozwiązanie to sprawdzi się gdy mamy do przygotowania dwie potrawy, np. mięso i ziemniaki,
  • Nie smaruj rusztu olejem – to może spowodować podpalenie. Za to pokrycie mięsa olejem da nam gwarancję że szybciej i równomierniej się zapiecze oraz nie przywrze do rusztu,
  • Stosuj podpałkę w kostce. Inne rozwiązania, rozpałka w płynie, używanie kolorowych papierów i kartonów, lakierowanych deseczek – to powoduje wydzielanie substancji toksycznych.
  • W przypadku grilli gazowych najpierw wyłączamy grilla a dopiero później butlę,
  • W przypadku grilli elektrycznych stosuj gniazda pojedyncze, nigdy rozgałęziacze,
  • Regularnie czyść swój grill, zapieczone i zaniedbane ruszty są trudne do mycia, możesz użyć specjalnych szczotek i płynów.


Alternatywa do grilla – podpowiadamy:

  • Kociołek myśliwski – wykonany z żeliwa, osadzony na nisko na nóżkach. oparty na niskich nóżkach. Służy do fotowania nad paleniskiem, Dostępne w różnych pojemnościach, w wersjach z pokrywą i z paleniskiem,
  • Kominek meksykański – wykonany z gliny, osadzony na stalowym stelażu, ma charakterystyczny kształt. Zasilany węglem lub brykietem, pozwala na odgrzanie potrawy, ale również przygotowanie jedzenia grillowanego, chleba a nawet pizzy. Szybko się nagrzewa, a dzięki wykonaniu w gliny długo pozostaje ciepły.
  • Piec do pizzy – wykonany z cegły, gliny, z charakterystyczną komorą wykończoną kopułą. Nie lada wyzwanie murarskie. Ale dla osób mnie pewnych swoich umiejętności, lub nie mających zbyt wiele czasu – polecamy gotowe piece ogrodowe. Opalane są drewnem, a dym odprowadzany jest kominem. Idealne rozwiązanie do pizzy, chleba, pieczonego mięsa.
  • Ogrodowa wędzarnia – hobbystycznie wystarczy wędzarka, czasami połączona z grillem. Jednak dla pasjonatów tradycyjnych mięsiw polecamy ogrodową wędzarnię. Dostępne są opalane drewnem, jak i elektryczne, idealne do utrzymania stałej temperatury. Zasilane prądem można swobodnie ustawić w dowolnym miejscu, zaś te cięższe i murowane wymagają stałego miejsca i solidnego fundamentu. Ciekawym rozwiązaniem jest wędzarnia drewniana, wykonana musi jednak zostać z drewna liściastego, bowiem inne drewno spowoduje wydzielanie się żywicy.
  • Grill kamado – tradycyjny japoński grill wykonany według starej metody z ceramiki odpornej na wysokie temperatury.
  • Grill bezdymny – jest niewielkich rozmiarów, idealny na stół, balkon, taras, czy wyjazdy poza miasto. Jego największa zaleto to oczywiście brak dymu i zapachu.

Rozwiązań, technologii, zastosowań jest całe mnóstwo. Warto wybrać najlepsze zastosowanie, które zaspokoi nasze potrzeby. Mamy nadzieję że powyższa treść znajdzie Państwa uznanie i w choć małym stopniu podpowie co wybrać. Smacznego!


z poważaniem

zespół mieszkania.podlasie.pl